”Fler för tidigt födda barn ska kunna gagnas av ökad kunskap”
Sista forskaren att bli presenterad är Hanna Danielsson. Hon erhöll 80 000 kronor från Spädbarnsfonden för sin forskning om för tidigt födda barn.
Grattis till forskningsmedel! Vad betyder det för dig?
–Tack! Det känns otroligt roligt och värmande med forskningsmedel från Spädbarnsfonden.
Utan forskningsmedel som detta skulle jag inte ha möjlighet att bedriva min forskning. Att få detta anslag möjliggör att vi kan driva projektet ytterligare framåt under 2022 och nå ut vidare med de resultat vi ser, för att fler för tidigt födda barn ska kunna gagnas av ökad kunskap.
Berätta om din forskning!
– Vår forskning handlar om att ta reda på specifika egenskaper för varje barn som föds för tidigt för att kunna anpassa deras behandling så den blir så bra som möjligt för varje enskilt barn. För tidigt födda barn ställs inför många utmaningar den första tiden i livet och kan bland annat drabbas av sjukdomar som det fullgångna barnet väldigt sällan får, vi vill förstå bättre varför. Vi studerar och lägger ihop informationen för att få en bättre översikt och förståelse för hur den för tidigt födda, lilla, omogna kroppen fungerar. Vi undersöker var för sig kroppens byggstenar proteinerna, de goda och onda bakterierna i tarmen och immunförsvaret via nya metoder som utvecklats senaste åren, och väger sedan samman allt med hjälp av speciella matematiska modeller och artificiell intelligens. Vi kommer också jämföra vilka barn som fått vilken behandling och sedan utvecklat vilka sjukdomar, för att försöka förstå vad som fungerar bäst för vilket barn.
Vad hoppas du kunna uppnå med din forskning?
– Vårt mål är att bidra till ökad kunskap om hur det för tidigt födda barnet utvecklas de första månaderna i livet och förstå skillnaderna mellan barn som blir väldigt sjuka och barn som inte blir det. Om man kan styra behandlingen utefter det enskilda barnets behov kallas det för precisionsmedicin. Titeln på vårt projekt Optimerad behandling av prematuritetsrelaterade sjukdomar via ”next-generation” vilket syftar på precisionsmedicin och artificiell intelligens och vi hoppas kunna bidra med att det istället för ”one-size-fits-most” blir det en anpassad, skräddarsydd behandling.
Hur lång tid räknar du att din forskning kommer ta?
– Projektet består av flera delar, vi arbetar med dem parallellt men räknar med att det kommer ta 2-3 år för de första delarna som vi beskrivit ovan. Sedan finns det fantastiska möjlighet att jobba vidare med det vi har sammanställt för att titta från andra vinklar, specifika sjukdomar, vilken näring som är bäst för vilka barn och så vidare.
Fakta:
Namn: Hanna Danielsson
Ålder: 32år
Bor: Stockholm
Yrke: Doktorand vid Institutionen för Mikrobiologi, Tumör- och Cellbiologi, Karolinska Institutet och ST-läkare i Barn- och ungdomsmedicin på Sachsska Barn- och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset.