Verksamhetssamordnare sökes!
Vill du göra skillnad? Bli vår nästa verksamhetssamordnare! I din tjänst hos oss blir du en del av en organisation som arbetar för att stötta föräldrar och familjer i förlusten av ett litet barn. [...]
Ansökningsperioden är nu stäng för 2024
Spädbarnsfonden utlyser en gång per år medel för stöd till forskning med syfte att förebygga att barn dör före födelsen eller under spädbarnsperioden. Forskningen kan även handla om att förbättra bemötandet av drabbade föräldrar och närstående. Anslag kan sökas för biomedicinsk forskning, inom fostermedicin och nyföddhetsvård, och för omvårdnads- och vårdvetenskaplig samt psykosocial forskning.
Medel kan sökas av disputerade forskare samt registrerade doktorander. För doktorander ska det i ansökan framgå tidpunkt för registrering vid svenskt universitet och ett huvudhandledarintyg ska bifogas.
Ansökan ska innehålla beskrivning av projektet, budget samt för doktorander ett handledarintyg. Spädbarnsfondens forskningsnämnd granskar inkomna ansökningar och överlämnar underlag för rekommendation till föreningens styrelse för beslut om tilldelning av medel. Spädbarnsfonden stödjer inte forskningsprojekt som är helt eller delvis industrifinansierade.
Den 10 januari 2025 offentliggörs beslut. Eventuella frågor skickas till info@spadbarnsfonden.se
Mottagare av forskningsmedel delger Spädbarnsfonden projektets hel-eller delresultat inom två år efter att medel tilldelats. En skriftlig ekonomisk redovisning ska sändas till Spädbarnsfonden senast tre månader efter avslutat projekt. Spädbarnsfonden önskar att stipendiemottagaren gör en muntlig redovisning av projektets vetenskapliga resultat via en kort videoinspelning. Utvalda projekt kan få möjlighet att göra en presentation vid Spädbarnsfondens årsmöte eller något av våra seminarier.
Forskningsansökningarna granskas och bedöms av bedömargruppen i Spädbarnsfondens forskningsnämnd. Bedömargruppen bedömer ansökningarna utifrån projektansökans kvalitet och om projektets syfte stämmer överens med Spädbarnsfondens syfte och mål. Enligt stadgarna är ett av föreningens syften att befrämja forskning inom området spädbarnsdöd. Med spädbarnsdöd avses i detta fall både intrauterin död och död under spädbarnsåldern. Mer specifikt är syftet:
Steg 1
Faller ansökan inom ramen för Spädbarnsfondens syfte? Här används följande betygsskala:
3 = Ja
2 = Delvis
1 = Nej
De ansökningar som bedöms falla utanför Spädbarnsfondens syfte går inte vidare till steg 2. För de projekt som inte bedöms falla inom ramen för Spädbarnsfondens syfte lämnas en skriftlig motivering om varför de gallrats bort.
Steg 2
I steg 2 bedöms ansökan enligt följande kriterier:
1) Vetenskap (här ingår metodik, statistik etc) (Betyg 1-5)
2) Nytänkande (Betyg 1-5)
3) Merit hos forskargruppen (Betyg 1-5)
4) Genomförbarhet (Betyg 1-3)
5) Övergripande intryck (Betyg 1-5)
Följande betygsskala appliceras på varje steg:
5 = Mycket bra till utmärkt. Mycket stark ansökan med mindre svagheter.
4 = Mycket bra. Stark ansökan med mindre svagheter.
3 = Bra. Vissa styrkor men också vissa svagheter.
2 = Svag. Några styrkor men åtminstone en större svaghet eller ett flertal mindre svagheter.
1 = Dålig. Mycket få styrkor och ett flertal större svagheter.
Forskningsnämnden föreslår en prioritering av projekt att tilldela forskningsmedel baserat på ansökans helhetsbetyg. Om flera projekt får samma betyg lämnas även en skriftlig prioritering med ett utlåtande angående hur väl projektet överensstämmer med Spädbarnsfondens syfte (betygsskalan i steg 1) och förmodad nytta av resultaten.
Enligt Spädbarnsfondens stadgar (paragraf 13) beslutar Spädbarnsfondens styrelse om tilldelning av forskningsmedel. Hur många projekt som ska tilldelas medel och hur stor tilldelningen blir baseras på de tillgångar föreningen har innevarande år. Styrelsen strävar efter att få en rättvis spridning på utdelade medel med hänsyn tagen till bl.a. untrauterin och neonatal inriktning.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.