fbpx

Stort engagemang bland vårdpersonal i bemötande av familjer som mist

Under våren har all förlossningspersonal på BB Stockholm fått möta Spädbarnsfondens vårdkontakt Ann Larsson. Hennes föredrag ingår i satsningen på fortbildning för vårdpersonal.

I ett konferensrum sitter en grupp på ungefär 30 personer samlad – det är barnmorskor, undersköterskor, läkare och kurator.
BB Stockholm har fortbildningsdag två gånger varje termin. För att alla ska kunna delta blir det sex olika tillfällen med samma program, och den här terminen har ett av de programmen bestått av en halvdag om HBTQ-relaterade ämnen och en halvdag om intrauterin fosterdöd, IUFD.
Syftet med den här halvdagen är att all personal ska få samma information om vad vår kurator gör och om de rutiner som vi på BB Stockholm har i arbetet med familjerna, berättar Maria Eriksson Knutsson som är barnmorska.
Hon arrangerar dagen tillsammans med undersköterskan Jeanette Sillberg och läkaren Magdalena Tokarska.


En halvdag kring rutiner på BB Stockholm.
Spädbarnsfondens sjukhuskontakt Ann Larsson är med på länk
.

Mötet är viktigt
Före kuratorns presentation och Magdalena Tokarskas föredrag om arbetet med utredning och möjliga orsaker till intrauterin fosterdöd får personalen möta Spädbarnsfondens vårdkontakt Ann Larsson.

– Jag brukar försöka resa när jag kan, för jag tycker att mötet är så viktigt, säger hon, men nu när det blev sex olika tillfällen på samma ställe i Stockholm bestämde vi att jag skulle vara med på video istället.
I BB Stockholm-grupperna finns det många som har arbetat med förlossningar länge och en del som är nyare i sina yrkesroller.
– När jag är med på sådana här dagar är det oftast för att berätta om våra minnespåsar och om bemötande, berättar Ann Larsson. Jag har haft ungefär 15 fortbildningstillfällen nu under våren.

Olika frågor
– Maria och jag har varit med alla sex gångerna här, och Anns medverkan har varit väldigt uppskattad – det är precis som att hon är en av oss här i rummet, säger Jeanette Sillberg.
Ann Larsson lämnar utrymme för frågor i slutet av sin schemalagda tid och betonar att det är fritt fram att fråga om ”allt”.
– Frågorna efteråt har blivit lite olika, berättar Maria Knutsson Eriksson. Ibland kan vi fylla på med frågor från ett tidigare tillfälle. Att kunna ställa frågor till en förälder som har fött stilla ger så otroligt mycket. Vi behöver det i vårt arbete med att göra stunden så fin som möjligt för de familjer vi möter.
– Det har känts så varmt och ärligt, säger Jeanette Sillberg.

Att kunna ställa frågor till en förälder som har fött stilla ger så otroligt mycket. Vi behöver det i vårt arbete med att göra stunden så fin som möjligt för de familjer vi möter.

Maria Knutsson Eriksson och Jeanette Sillberg. Foto: Privat

Kostnadsfria föreläsningar
Ann Larsson får ofta kontakt med vårdgivarna – det kan vara förlossningsavdelningar men också till exempel ambulanspersonal och akutmottagningar – i samband med att Spädbarnsfonden skickar ut påminnelser om minnespåsarna.
– Då erbjuder vi också kostnadsfria föreläsningar, berättar hon. Det är nästan alltid barnmorskor, undersköterskor, läkare och kuratorer jag möter, men jag har också föreläst för Sjukhuskyrkan, till exempel.
På BB Stockholm var alltså all vårdpersonal med.
– Maria och jag brinner för arbetet med bemötande, säger Jeanette Sillberg, och det som Ann sa blev en bekräftelse på att det vi försöker göra är det som behövs.
– Min egen föräldraberättelse är nästan alltid en del av föreläsningen, säger Ann Larsson, och de flesta av frågorna brukar också bli konkreta: kan vi göra såhär, var det bra att jag sa såhär? En del frågor och reflektioner har jag tagit med mig vidare från en föreläsning och byggt in i det som jag berättar i fortsättningen. Det här är ju ett arbete som vi önskar att ingen av oss skulle behöva göra, men vi kan stötta varandra.
– Ann uppmuntrar oss att våga vara med familjerna, prata med dem, fråga, säger Maria Knutsson Eriksson. Det var vår tanke med dagen: att få all vår personal att känna att de vågar. Det ger mycket att lyssna.



Utställningsbord i samband med fortbildningsdagen. Foto: Privat

Fortbildning för vårdpersonal
Föreläsningen anpassas till arrangörens behov – alla delar är inte aktuella för alla – men är ofta 90 minuter lång och innehåller oftast de här delarna:
· Presentation av Spädbarnsfonden och dess arbete
· Presentation av Minnespåsen och dess innehåll och genomgång av hur man kan använda den i arbetet
· Vårdpersonal – ”du är viktig!”
· Bemötande – om hur viktigt vårdpersonalens bemötande är för de familjer som förlorar ett barn
· Föräldraberättelse
· Frågestund

Fortbildning för annan yrkesgrupp
Spädbarnsfonden kan också erbjuda fortbildning för andra yrkesgrupper – här är innehållet i den föreläsning som Ann Larsson höll för begravningsentreprenörer i Svenska begravningsförbundets regi våren 2024:
· Presentation av Spädbarnsfonden och dess arbete
· Presentation av Minnespåsen och dess innehåll och genomgång av hur man kan använda den i arbetet
· Genomgång av de foldrar som Spädbarnsfonden erbjuder
· Presentation av Spädbarnsfondens bårtäcke, som man kan låna, och gåvokorten
· Bemötande – om hur viktigt personalens bemötande är för de familjer som förlorar ett barn
· Det trygga rummet
· Efter ett barns död
· Föräldraberättelse
· Frågestund

 

Text: Anna Braw

0
%d bloggare gillar detta: