fbpx

Nyhet: Kraftigt minskad dödlighet efter graviditetsvecka 41

 In Blekinge, Dalarna, Forskning, Forskningsnämnden, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Okategoriserade, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Startsidan, Stockholm, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland

Andelen barn som dör i magen eller i samband med förlossning efter graviditetsvecka 41 har på relativt kort tid minskat med 47 procent i Sverige. Det visar en stor nationell studie. Minskningen har skett sedan rutinerna kring igångsättning förändrats.

Följande artikel är publicerad 16 januari 2025 vid Sahlgrenska akademin.

En graviditet varar i genomsnitt i cirka 40 veckor. En ganska stor andel kvinnor, 22 procent, går dock till 41 veckor eller längre. Även om Sverige har en generellt mycket låg risk för dödföddhet och död under första levnadsmånaden ökar risken ju längre graviditeten pågår efter 41 graviditetsveckor. Frågan som då väcks är om kvinnans förlossning ska sättas i gång.

Den aktuella studien, publicerad i tidskriften PLOS Medicine, bygger på registerdata om drygt 150 000 förlossningar i Sverige där kvinnorna gått en vecka eller mer efter beräknad dag för förlossning. Syftet var att undersöka hur barns dödlighet och sjuklighet förändrats sedan 2020 då flertalet förlossningskliniker i landet förändrade sina rutiner för igångsättning och kontroller av gravida.

De nya rutinerna var ett svar på forskningsresultat från 2019 som påvisade att färre barn dog om kvinnorna sattes i gång redan vid 41 fullgångna veckor jämfört med vid 42, som då var gängse rutin i Sverige. Skiftet 2020 innebar en mer aktiv hantering där kvinnor började erbjudas igångsättning vid 41 veckor alternativt individuell bedömning om igångsättning behövde göras.

Nästan halverad risk

När forskarna nu jämfört perioderna 2017-2019 och 2020-2023 (till och med september 2023) visar resultaten en 47-procentig minskning av andelen dödfödda eller barn som dör inom fyra veckor. Under första perioden dog 124 barn (1,7 på 1 000) och under andra perioden 74 barn (0,9 på 1 000) i samband med förlossning efter 41 graviditetsveckor. Perioderna omfattade ungefär lika många av dessa förlossningar.

Studien visar också att ett sammansatt mått av dödlighet och svår sjuklighet under nyföddhetsperioden var lägre i den senare gruppen, efter 2020. Samtidigt sågs viss ökning av andelen akuta kejsarsnitt, men kejsarsnittsfrekvensen steg minst lika mycket i vecka 39-40.

Forskarna kan inte slå fast exakt vilka insatser som lett till den förbättrade överlevnaden för barnen. Det är alltså oklart om det främst beror på rutinmässig igångsättning vid 41 graviditetsveckor eller om det räcker med intensifierad övervakning där man väljer ut de kvinnor som bör rekommenderas igångsättning.

En av de drivande bakom studien är Karin Källén, statistiker och professor i klinisk epidemiologi inom obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet:

– Resultaten visar en tydlig nedgång för både död och svår sjuklighet hos det nyfödda barnet och en ökning av antalet igångsättningar och akuta kejsarsnitt. Med cirka 22 000 kvinnor per år i Sverige som fortfarande är gravida vid 41 veckor så har man kunnat förhindra 18 dödsfall per år hos barnen, säger Karin Källén.

God vetenskaplig grund

Ulla-Britt Wennerholm är adjungerad professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hon hade en tung forskarroll även i studien SWEPIS (Swedish Postterm Induction Study), publicerad 2019, som ledde till de förändrade vårdrutinerna.

– Den aktuella studien stödjer ett mer aktivt handläggande med igångsättning alternativt individuell bedömning vid 41 veckor. Skillnaden i dödlighet mellan perioderna före och efter 2020 var stor men det är samtidigt viktigt att betona att den absoluta risken för en enskild kvinna att barnet dör är mycket liten, oavsett om igångsättningen sker efter 41 eller 42 veckor, säger hon.

Studien i PLOS Medicine bygger på data från det nationella Graviditetsregistret, Svenskt Neonatalt Kvalitetsregister och Statistikmyndigheten SCB. Kvinnorna som inkluderades hade gått minst en vecka över tiden och hade lågriskgraviditeter i bemärkelsen att de var friska, väntade ett barn i huvudbjudning (huvudet först) och hade inte tidigare genomgått kejsarsnitt.

Studie: Maternal and perinatal outcomes after implementation of a more active management in late-and postterm pregnancies in Sweden: a population-based cohort study

Inslag i media kring denna studie
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fler-barn-overlever-med-tidigare-igangsattning

https://www.tv4play.se/klipp/771640250c42df1d99bb/video-fler-nyfodda-overlever-med-nya-rutiner?first=050466f236c72214bff7&offset=35&section=efter-fem&isAutoplay=false&playlist=auto_67ff22880e988cd4d149

Spädbarnsfondens yttrande sedan tidigare

Pressmeddelande 14 februari 2024 från Spädbarnsfonden

Kritik mot igångsättningar kan riskera barns liv 

Att färre barn dör med hjälp av igångsättning från vecka 41 fulla graviditetsveckor borde inte likställas med traumatiska förlossningar. Istället vill vi se bättre rutiner för att stödja kvinnor som induceras. Det står mellan att begrava sitt barn eller få det levande med sig hem. Det menar Spädbarnsfonden. 

Med anledning av SVTs granskning av de nya riktlinjerna från 2021 om igångsättning vid graviditetsvecka 41+0.

Igångsättningar har visat att färre barn dör och borde därför lyftas fram som något fantastiskt- ett framsteg för vården. Båda perspektiven är viktiga men inte jämbördiga. Men i debatten har barnets perspektiv tappats bort. 

Både barnmorskeförbundet och vissa obstetriker som är kritiska till induktioner ställer det lilla barnets chans att födas levande i relation till mammans upplevelse.

Ett rimligare agerande vore att ta fram rutiner som ger barnmorskor, läkare och undersköterskor ännu bättre möjligheter att stödja kvinnor som induceras så att de får en positiv upplevelse av förlossningen och en god start på familjelivet, trots igångsättning.

Det är viktigt att behålla fokus på vilket framsteg rekommendationen har inneburit. Fler familjer får ta med sig sitt levande barn hem istället för att planera en begravning.

Vi vill försvara rätten att för de barn som finns i en livmoder som inte kommer igång spontan med värkar eller vattenavgång före vecka 41 ska få födas levande. Att erbjuda gravida i vecka 41 + 0 med igångsättning har räddat drygt 15 barn per år för vecka 41-barn med den nya rutinen.

Vi vill istället uppmana svensk förlossningsvård att bli ännu duktigare på induktioner så att det leder till färre till kejsarsnitt och traumatiska förlossningar. Vi förstår att vissa inom vården ser annorlunda men vi som begravt ett barn ser med andra ögon debatten som sker nu.

Om Spädbarnsfonden
Spädbarnsfondens vision är att inget spädbarn ska dö av förhållanden som kan upptäckas och där medicinsk kunskap för åtgärd finns tillgänglig. Alla föräldrar till ett barn som dött under graviditet eller förlossning samt under det första levnadsåret, ska mötas av professionell vård och bemötande från hälso- och sjukvårdspersonal och förståelse från omgivningen.

Kontakt Spädbarnsfonden
Emelie Simmons, ordförande 0709-699539 emelie.simmons@spadbarnsfonden.se
Kristina Levin, styrelsemedlem, 070-2627027 kristina.levin@spadbarnsfonden.se

 

Här finns länkar till SVTs granskning av induktioner samt inslag i olika medier:

https://www.smp.se/ledare/fodande-fortjanar-battre/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/farre-barn-dor-efter-ny-riktlinje-men-var-femte-frisk-forstfoderska-snittas

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/sa-gjorde-vi-granskningen-68r0u7

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/dubbla-budskap-till-kvinnorna-1177-och-forskare-sager-olika

Kalla faktas dokumentär om vecka 42 

https://www.tv4play.se/video/7960c218f12ba156fe5a/kalla-fakta-vecka-42

Artiklar innan 2022

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: